Muharrem ayının vazgeçilmez lezzetidir Aşure...
Sizlerle paylaşmak istiyorum:)
Malzemelerimiz:
*Yarım kg aşurelik buğday
*1 su bardağı haşlanmış fasulye
*1 su bardağı haşlanmış nohut
*1 su bardağı kuru kayısı
*1 çay bardağı kuru incir
*1 çay bardağı kuş üzümü
*1 su bardağı kuru üzüm
*2 çubuk tarçın
*6 su bardağı toz şeker
*6 su bardağı toz şeker
Üzeri için;
*Dövülmüş Fındık
*Nar
*Hindistan cevizi
Yapılışı
*Öncelikle kuru kayısı,kuru incir,kuş üzümü ve kuru üzümü ayrı ayrı cezve ve kaplarda bir taşım kaynatın suyun içinde bırakın yumuşasınlar.
*Daha sonra geceden yıkayıp suda bıraktığımız aşurelik buğdayımızın altını açıyoruz ara ara kısık ateşte karıştırıyoruz.(yarım kg buğdaydan 20 kase aşure çıktı siz tercihe göre 1 kg yapıp 40 kase çıkartabilirsiniz)
*Buğdayımız iyice pişip ayrılmaya başlayacak suyu azaldıkça sıcak su ekleyin,sıcak su buğdayın üzerini biraz geçmeli.
*Buğdayın suyu hafiften koyulaşmaya başladığında fasulye ve nohutu ekleyip biraz daha pişirin ve 2 adet tarçını tencereye katın lezzetini verecektir sonra hafiften kaynayacaktır.Su azaldıkça biraz biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
*Kuru kayısı,kuru incir, kuş üzümünü ve kuru üzümü ekleyin.
* Fındıklarınızın bir kısmını ve 6 bardak toz şekerinizi de ekleyin ve karıştırın aşureniz biraz bulamaç haline geldiğinde altını kapatın.
*Yarım saat sonra kaselere almalısınız çünkü bulunduğu kabın şeklini almalı ve üstü pelteleşmeli sulu oldu diye endişelenmeyin soğudukça tutacaktır.
* Soğuduktan sonra üzerine fındık hindistan cevizi ve nar ile süslemesini yapabilirsiniz..
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder